Bezienswaardigheden in Valencia

Er zijn in Valencia veel bezienswaardigheden te vinden. De meeste van deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het historische centrum van Valencia Of in de buurt van Jardin del Turia. Andere liggen net iets verder van het centrum, maar zijn vrij gemakkelijk te bereiken met de bus, fiets of metro.
Ga je tijdens je stedentrip een groot deel van de bezienswaardigheden in Valencia bezoeken dan doe je er goed aan om een Valenciacard te kopen. Met deze pas kun je bij alle bezienswaardigheden die in handen zijn van de stad Valencia gratis naar binnen. Bij andere krijg je een leuke korting.Jardin del Turia

De Jardin del Turia is ontstaan in het tweede deel van de vorige. De rivier de Turia die toen nog dwars door de stad liep was enkele keren buiten zijn oevers getreden dit zorgde voor grote schade in de Valencia. Nadat de rivier om de stad geleid werd is het negen kilometerlange Jardin de Turia aangelegd. In dit schitterende park zijn enkele van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Valencia te vinden, zoals het Ciutat de les Arts i les Ciències. Ondanks dit is het park een rustpunt in de stad. Als je door het park fietst dan voel je de rust die het park uitstraalt. Dit is op zich best uniek voor een park dat midden in het historische centrum van een grote stad te vinden is. Qua gevoel is de Jardin del Turia het beste te vergelijken met het Vondelpark in Amsterdam of Central Park in New York. Het leukste is om het park per fiets te verkennen.

La Lonja de la Seda

De La Lonja de la Seda is de vijftiende-eeuwse zijdebeurs van Valencia die sinds 1996 terug te vinden is op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De beurs is te vinden aan de Plaza del Mercado tegenover de Mercado Central. De bouw van de La Lonja de la Seda startte aan het einde van de 15e eeuw en werd in 1548 voltooid. De beurs weerspiegelde indertijd de macht en de rijkdom van de kooplieden van Valencia. De belangrijkste handelswaar die in de beurs verhandeld werd was zijde, maar er werden ook andere goederen verhandeld. Het mooiste onderdeel van het is de Sala de Contratacion. Deze zaal heeft vanwege de prachtige geroteerde zuilen de bijnaam de Hal van de Zuilen. De La Lonja de la Seda is geopend voor het publiek, maar kijk wel even goed naar de openingstijden want deze zijn niet heel erg ruim. Met de Valenciacard is een bezoek aan het La Lonja de la Seda gratis.

Ciutat de les Arts i les Ciències

Het Ciutat de les Arts i les Ciències kan met recht nu al het meesterwerk van Santiago Calatrava genoemd worden. Deze stad van de kunst en wetenschappen in de Turia Tuinen horen de bijzonderste architectonische hoogtepunten ter wereld. Als je het complex in zijn geheel bekijkt, kun je allerlei vormen en figuren in zien. De meest gehoorde opmerking is dat het lijkt op een walvissenkerkhof. Dit komt vooral door de vorm van het El Museu de les Ciències Príncipe Felipe. Als je vanaf bepaalde hoeken naar het complex kijkt lijken de bruggen en gebouwen samen te smelten tot een structuur. Mooi is ook dat het complex er gedurende de dag er anders uit gaat zien. De lichtinval en schaduwen zorgen ervoor dat het complex een compleet nieuw uiterlijk krijgt.
Ondanks dat het feit Ciutat de les Arts i les Ciències in een korte tijd is uitgegroeid tot de belangrijkste bezienswaardigheid van Valencia is, is er ook veel commentaar op het project. Dit commentaar richt zich vooral op het feit dat het oorspronkelijk budget van honderd miljoen euro viermaal overschreden werd. Daarnaast blijken sommige van de gebouwen niet degelijk te zijn en hebben ze in de loop van de jaren al meerdere opknapbeurten gehad.
Alles over Ciutat de les Arts i les Ciències lees je op de pagina over de architect Santiago Calatrava.

Mercado Central

Een van de leukste en drukstbezochte bezienswaardigheden van Valencia is de Mercado Central. Deze overdekte markt is te vinden in het historische centrum van Valencia. De markt is gebouwd in 1914 in de Art Nouveau stijl. Dit maakt de Mercado Central tot een van de oudste nog steeds in gebruik zijnde overdekte markten van Europa. Volgens sommige bronnen zelfs de oudste van Europa. De architectuur van de markt is bijzonder, toch is dit niet het belangrijkste bezienswaardigheid van de markt. Dat zijn namelijk de honderden kramen, in totaal ongeveer driehonderd, die op de markt te vinden zijn. Geuren van verse kruiden, hammen en fruit voeren er de boventoon. Er zijn op de markt behoorlijk wat producten te krijgen die je in Nederland niet zo snel zal tegenkomen. Zo kom je er alle onderdelen tegen van een varken, van snuit tot staart. Maar ook kruiden, groente en fruit die voor veel mensen onbekend zijn. De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08:00 tot 14:30.

Estación del Norte

Estación del Norte is het mooiste en drukste treinstation van Valencia. Jaarlijks maken zo’n veertien miljoen mensen gebruik van dit schitterende Art Nouveau station. Het treinstation is gebouwd in het begin van de 20e eeuw en ontworpen door Demtrio Ribes. Het eerste wat je opvalt aan het gebouw is de prachtig gedecoreerde gevel met bloemen en andere decoratieve figuren. Eenmaal binnen wordt deze stijl in de stationshal doorgezet. Ook de oude wachtkamers hebben nog hun authentieke karakter weten te behouden. De loketten zijn nog steeds de houten originele. Mooi, maar ik vraag me af of ze handig zijn om in te werken. Als je verder het perron oploopt dan zul je zien dat de rest van het station een behoorlijk stuk soberder is.

Stadhuis van Valencia

Het stadhuis van Valencia is te vinden het Plaza del Ayunmiento. Het stadhuis is een imposant gebouw uit de tweede helft van de 18e eeuw. Het stadhuis is geopend voor het publiek, al moet je wel even door een scanner lopen en je tas laten controleren. In het stadhuis van Valencia zijn vier hoogtepunten te vinden. Als eerste het balkon dat uitkijkt over het Plaza del Ayunmiento met zijn bloemenstallen. De raadszaal van de stad Valencia, de kristallen balzaal en het Museo Historico Municipal, een klein museum over de geschiedenis van de stad. Hoogtepunt van dit museum is een van de oudste nog bestaande vlaggen van Valencia. De raadszaal is ook zeker het bezoeken waard. Dit kan alleen als er geen vergaderingen zijn.

Plaza de Toros

De stierenvechtersarena van Valencia stamt uit de tweede helft van de 19e eeuw. De arena van Valencia is een van de laatste arena’s in Spanje die nog met regelmaat gebruikt voor het stierenvechten. In grote delen van Spanje is deze controversiële “sport” al lang verboden. De arena wordt niet alleen gebruikt voor het stierenvechten, maar er worden ook met regelmaat grote evenementen en concerten in gehouden. Als er gevechten zijn in de Plaza de Toros dan is dat tijdens een van de grotere festivals in de stad. Ook als er geen gevechten of evenementen zijn kun je de arena en het bijbehorende museum bezoeken. Je kunt via de catacomben de tribunes betreden en het is zelfs toegestaan om in de arena zelf te lopen. De Plaza de Toros heeft een totale capaciteit van ongeveer 10.000 zitplaatsen.

Església de Santa Caterina

De Església de Santa Caterina is te vinden in het historische centrum van Valencia. Het is van oorsprong een dertiende-eeuwse kerk die op de resten van een oudere moskee is gebouwd. De Església de Santa Caterina heeft door de eeuwen heen behoorlijk wat uiterlijke veranderingen ondergaan. Na een grote brand in het eerste deel van de 16e eeuw is de kerk volgens de normen van die periode herbouwd. Ook in de 20e eeuw is deze verwoest. Ditmaal door de republikeinse milities. De Església de Santa Caterina staat in de schaduw van de Kathedraal van Valencia; toch is de kerk met zijn grote toren een belangrijke bezienswaardigheid in Valencia.

Mercado de Colón

De Marcado Colon was vroeger een van de overdekte markten in Valencia. Hij is gebouwd in het begin van twintigste in de Art Nouveau stijl. De markt is gebouwd, zodat de inwoners van de wijk Eixample niet meer naar de Mercado Central hoefden te lopen. Deze functie bleef de markt hebben tot het einde van de 20e eeuw. In deze periode liep het bezoek aan de markt sterk terug en verdwenen er steeds meer kramen. De markt begon te vervallen en er waren zelfs plannen om het te slopen. Tot de gemeente de markt in zijn geheel liet renoveren en een nieuwe bestemming gaf. Nu zijn er in de Mercado Colon allerlei barretjes en eettenten te vinden waar je heerlijk in de schaduw van al het goede dat Valencia te bieden heeft, kan genieten.

Kathedraal van Valencia

De kathedraal van Valencia stamt uit de tweede helft van de 13e eeuw. De kathedraal is gewijd aan de heilige maag Maria. Doordat de kathedraal door de eeuwen heen meerdere malen verbouwd is heeft hij een bijzonder uiterlijk. Wie goed naar de kathedraal kijkt kan vrij gemakkelijk de verschillende bouwstijlen onderscheiden. De Kathedraal van Valencia is gebouwd op de resten van een oude moskee. De kathedraal van Valencia is dagelijks geopend voor het publiek vanaf tien uur. Voor tienen wordt er in de kathedraal een mis gehouden. Deze kun je bijwonen, maar rondlopen in de kathedraal en foto’s maken wordt niet gewaardeerd. Na tienen moet je een entree betalen om de kathedraal binnen te komen. Deze entree is de kathedraal zeker waard.

El Micalet

De El Micalet is de toren van de Kathedraal van Valencia. Deze toren staat los van de kathedraal wat op zich al best uniek is. Je kunt de El Micalet bezoeken en beklimmen. De toren met in totaal 207 treden geeft je een geweldig uitzicht over de stad Valencia. Op heldere dagen kun je zelfs de sinaasappelvelden rondom Valencia en de Middellandse Zee zien liggen. Het is een fikse klim naar boven, maar het uitzicht is het waard.

Bioparc

Het Bioparc is de dierentuin van Valencia. In de dierentuin zijn voornamelijk Afrikaanse dieren en planten te vinden. De dierentuin ligt aan het einde van de Jardin del Turia en is alleen via een brug over dit park te bereiken. Het Bioparc van Valencia is vooral een leuke activiteit als je de stad bezoekt met kinderen. Veel toeristen zul je er niet tegenkomen. Het zijn voornamelijk inwoners van de stad zelf die in het park rondlopen. Het Bioparc is onderverdeeld in vier delen Equatoriaal Afrika, de Savanne, Madagaskar en de Humedales. Het is een groot park waar je met gemak een halve tot een hele dag kunt doorbrengen.

Basílica de la Virgen de los Desamparados

De Basílica de la Virgen de los Desamparados is vernoemd naar de beschermheilige van de stad Valencia, Virgen de los Desamparados. De basiliek is te vinden op het Plaza de la Vírgen; een van de mooiste en belangrijkste pleinen in het historische centrum van Valencia. In de kerk is een klein museum te vinden dat gewijd is aan de Virgen de los Desamparados. De Basílica de la Virgen de los Desamparados is een van de weinige geloofsgebouwen in Valencia die niet gebouwd is op de resten van een oudere kerk of moskee. Als je de basiliek bezoekt, vergeet dan niet om even naar boven te kijken, de koepel van deze basiliek is namelijk prachtige beschilderd. De prachtige fresco’s zijn van de hand van de achttiende-eeuwse schilder Antiono Palomino.

Torres de Serannos

De Torres de Serannos zijn een van de weinige overblijfselen van de oude stadsmuren van Valencia. De torens stammen uit de 14e eeuw. Door de eeuwen heen hebben deze indrukwekkende torens vele verschillende functies gehad. Denk hierbij als opslagruimte en gevangenis. Vandaag de dag is er in de toren een klein museum te vinden over de geschiedenis van Valencia. Het uitzicht vanaf de toren is geweldig. Je kunt goed zien hoe de Jardin del Turia door de stad loopt en hoe het stratenplan is van de wijk El Carmen.

Plaza de la Vírgen

Het Plaza de la Vírgen is te vinden in het historische centrum van Valencia en kan gezien worden als het belangrijkste plein van de stad. Enkele van de bekendste bezienswaardigheden van Valencia, zoals de Basílica de la Virgen de los Desamparados, de Fuente Del Aqua de la Acequia en de Kathedraal van Valencia zijn aan dit plein te vinden. Het plein zelf wordt in de zomermaanden overspoelt door toeristen die op de terrassen van het plein genieten van het schitterende uitzicht, onder het genot van de lokale specialiteit; aqua de Valencia.