Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Valencia op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Valencia vind je terug op de vele Valencia en Spanje sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Valencia kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Let op het reisadvies en de coronaregels

Wel of niet op stedentrip naar Valencia? Let goed op het reisadvies voor Spanje en Valencia. Bij een ‘code oranje’ worden vakanties afgeraden, bij code groen of geel is er vanuit Nederland geen negatief reisadvies. Kijk ook goed welke regels Spanje hanteert voor reizigers. Hoe zit het met mensen die gevaccineerd zijn? Heb je een negatieve coronatest nodig? Gelden er lokaal beperken waar je rekening mee moet houden? Reisorganisatie TUI heeft deze informatie op een rijtje gezet:

>>> bekijk de actuele coronaregels voor Valencia

Wil je een vakantie boeken naar Valencia? Kijk dan zeker even naar de Valencia stedentrips en vakanties bij TUI.nl. Ze bieden pakketreizen naar Valencia aan inclusief vlucht, transfer en accommodatie. Excursies of autohuur kunnen optioneel bijgeboekt worden.

Je Valencia stedentrip boeken bij TUI betekent:
 geld-terug-garantie als TUI de reis annuleert, dus geen gedoe met vouchers
flexibele omruilgarantie, tot 7 dagen voor vertrek
niet geheel onbelangrijk is de repatriëringsgarantie: bij een plotselinge uitbraak van het coronavirus of het wijzigen van het reisadvies, brengt TUI je veilig thuis.

>>> bekijk de Valencia stedentrips op TUI.nl

Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Valencia is 112. Net zoals in Nederland zorgt de Engels en Spaans sprekende operator ervoor dat de juiste hulpdiensten gewaarschuwd zullen worden (politie, ambulance en/of brandweer).

Douane

Binnen de Europese Unie geldt vrij verkeer van goederen, waardoor er amper beperkingen bestaan voor het meenemen van goederen naar Valencia of het mee terug nemen van in Valencia gekochte goederen. Let op: meer dan 800 sigaretten meenemen is niet altijd toegestaan.
Houd er rekening mee dat het meenemen van drugs of wapens niet mag. Wie op het bezit van drugs of wapens betrapt wordt die kan op hoge straffen rekenen.

Drinkwater

Het leidingwater in Valencia is veilig om te drinken. De smaak is echter niet zo neutraal als die van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats kraanwater. Het kraanwater is wel geschikt om je tanden mee te poetsen of er koffie of thee van te zetten.

Drugs

Het gebruiken, bezitten, kopen en invoeren van alle soorten drugs is verboden in Valencia.

Elektriciteit

Voor je vakantie in Valencia heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten in Valencia. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland. Stroomstoringen komen in Valencia niet vaker voor dan in Nederland. Houd er rekening mee dat in oudere hotels het aantal stopcontacten op de kamer vaak beperkt is. Soms heb je niet meer dan twee of drie beschikbare stopcontacten om te gebruiken om je telefoon, tablet, camera en zo op te laden.

Feestdagen

Voor Valencia staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Een aantal van deze feestdagen worden in heel Spanje gevierd terwijl andere alleen in Valencia of in de directe omgeving van de stad gevierd worden. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen.

Nationale feestdagen:
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
22 januari – San Vicente Mártir
19 maart – San José
24 maart – Jueves Santo
4 april – San Vicente Ferrer
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
9 oktober – Día de la Comunidad Valenciana
12 oktober – Nationale feestdag van Spanje
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen (nationaal):
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars in Valencia. Het geven van fooi is iets persoonlijks maar men is Spanje wel gewend om fooi te krijgen. De hoogte van de fooi kun je natuurlijk af laten hangen van de kwaliteit van de service en het eten en drinken. Normaal gesproken bedraagt de fooi ongeveer 5 tot 10 procent van de rekening in een bar of restaurants. Voor taxichauffeurs worden ongeveer dezelfde tarieven aangehouden. Kamermeisjes krijgen normaal 1 tot 2 euro per dag.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de euro. Er zijn door heel Valencia heen meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan. Mits je pas hiervoor geschikt is.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak hebt.

Internet / Wi-Fi

Wie kan tegenwoordig nog zonder internet op reis. Je kunt natuurlijk gebruik maken van mobiel internet op je telefoon, maar vanwege de kosten is het vaak interessanter om gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken. Die zijn er in Valencia genoeg te vinden. Veel restaurants en bars bieden gratis draadloos internet aan. Het gaat in de meeste gevallen wel om niet versleutelde dus onveilige verbindingen. In hotels kun je tegenwoordig vrijwel altijd gebruik maken van draadloos internet, al dan niet betaald.

Taal

In Valencia is Spaans de officiële taal. Houd er rekening mee dat het Spaans hier met een sterk accent gesproken wordt. Wie een beetje Spaans spreekt die zou zich zomaar in het lokale dialect kunnen verslikken. Dit dialect staat ook wel bekend als het Valenciaans en wordt in deze hele regio gesproken. Het Valenciaans en het Catalaans hebben veel raakvlakken.
Met Engels kom je over het algemeen ook ver in Valencia, al hebben we zelf gemerkt dat niet iedereen Engels spreekt. Dit geldt met name voor taxichauffeurs en op plekken waar wat minder buitenlandse toeristen komen.

Tijdsverschil

Valencia ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijdregeling die gelijk loopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en Valencia.

Veiligheid

Valencia is een relatief veilige stad. De sfeer is gemoedelijk en als toerist kun je je redelijk onopvallend door de stad bewegen. Toch zijn er ook in Valencia mensen die het op je geld en waardevolle spullen gemunt hebben. Zakkenrollers en gauwdieven zijn actief op straat en in het openbaar vervoer. Ze slaan vooral toe op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk hierbij aan de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, het openbaar vervoer en in de winkelstraten. Enkele plaatsen in Valencia waar bovengemiddeld veel diefstallen plaatsvinden zijn Barrio de Carmen en Plaza de la Reina bij de kathedraal.