Musea in Valencia

Er zijn in Valencia behoorlijk wat musea te vinden. Echte grote wereldbekende musea zijn er in Valencia niet te vinden. Het bekendste museum van de stad is waarschijnlijk het IVAM dit museum voor moderne kunst. Dit museum bezit een uitgebreide collectie. Veel van de kleinere musea in de stad vertellen het verhaal van de stad Valencia of van de één van de vele festivals die de stad kent.
De meeste musea in de stad hebben hun vaste sluitingsdag op maandag en zijn ook tijdens de siësta tussen 14:00 en 16:00 gesloten. Ga je tijdens je stedentrip in Valencia meerdere musea bezoeken dan doe je er goed aan om een Valenciacard te kopen. Als je in het bezit bent van deze kaart kun je een groot deel van de musea in Valencia gratis bezoeken en bij andere krijg je een fikse korting.IVAM

Het Instituto Valenciano de Arte Moderno kortweg IVAM genoemd is het belangrijkste kunstmuseum van Valencia. De collectie van het museum bestaat in totaal uit meer dan 10.000 werken. Slechts een klein deel hiervan wordt altijd getoond. De rest alleen bij tijdelijk exposities en tentoonstellingen. De vaste collectie bestaat uit twee van de acht zalen in het museum. Deze twee zalen zijn gewijd aan de kunstenaars Ignazio Pinazo en Julio González. Van deze kunstenaars bezit het museum een indrukwekkende collectie. Andere bekende kunstenaars waarvan er werken in het museum te vinden zijn, zijn Pablo Picasso en Henri Matisse. Het is een relatief nieuw museum dat zijn deuren voor het eerst opende in 1989. Het museum is gevestigd in een modern vormgegeven pand aan de rand van het historische centrum van Valencia. Ben je in het bezit van de Valenciacard dan is een bezoek aan het museum gratis.

Almudín

Het Almudín is een museum en tentoonstellingsruimte in het historische centrum van de stad. Het museum beschikt niet over een eigen collectie, maar organiseert jaarlijks meerdere grote tentoonstellingen en exposities. Bekende namen uit de kunstgeschiedenis zoals Salvador Dali, Yoko Ono, Vangelis, Miquel Navarro en Pablo Palazuelo hebben in de afgelopen jaren hun kunstwerken in deze bijzondere ruimte tentoongesteld. Ook als de tentoonstelling je niet echt boeit, is het Almudín zeker het bezoeken waard. Het gebouw zelf is namelijk schitterend en hoort tot de best bewaard gebleven gotische gebouwen van de stad.

Museo Taurino

Museo Taurino is te vinden bij de Plaza del Toros. Het museum bevind zich op de eerste verdieping van het entreegebouw van de stierenvechtersarena. In het museum zijn verschillende kostuums te vinden van bekende toreadors die in de afgelopen eeuwen in de ring van Valencia hebben gestaan. Verder zijn er verschillende foto’s, affiches en attributen te vinden die het verhaal van de Plaza de Toros van Valencia vertellen. Er wordt tevens een film getoond waarop je deze toch wat brute sport kunt zien. In het Museo Taurino is zelfs een opgezette stier te zien.

Museo de Prehistoria de Valencia

Een van de grootste musea van Valencia is het Museo de Prehistoria de Valencia. Het museum heeft een immense collectie met archeologische vondsten die gedaan zijn in en om de stad Valencia. De oudste voorwerpen gaan helemaal terug naar de eerste bewoners van deze streek. Verder zijn er behoorlijk wat vondsten te zien van de Romeinse overheersing. Een oude mozaïekvloer hoort de hoogtepunten van het museum. Het echte hoogtepunt is echter een klein beeldje genaamd “Guerrero de Mogente”. Naast de enorme collectie die verdeeld is over de drie verdiepingen van het museum worden er met regelmaat tijdelijke expositie en tentoonstellingen in het museum gehouden. Een bezoek aan het Museo de Prehistoria de Valencia is gratis als je in het bezit bent van een Valenciacard.

Museo Historico Municipal

In het stadhuis van Valencia aan de Plaza de Ayunmiento is het Museo Historico Municipal te vinden. Het is een klein museum waar enkele objecten te zien zijn die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad Valencia. Je komt er enkele oude schilderijen, een immens oude vlag en verschillende bustes tegen. Het museum is gratis te bezoeken net als de andere bezienswaardigheden in het stadhuis van Valencia.

Museo de la Catedral

Het Museo de la Catedral van Valencia is te vinden in de Kathedraal van Valencia. Dit is de hoofdkerk van het bisdom Valencia. In de schatkamers van deze kathedraal bevinden zich enkele belangrijke kerkelijke artefacten. Er wordt zelfs gefluisterd dat de Heilige Graal meerdere eeuwen in deze schatkamer bewaard is gebleven. Later zou deze verplaatst zijn. Niemand weet echter waar hij gebleven is en of dat de Graal hier echt heeft gestaan. Wel zijn er in het museum verschillende prachtige beelden te vinden die vroeger op de gevel van de kathedraal stonden. Ook zijn er enkele prachtige schilderijen te zien en bijzondere religieuze objecten.

Museo Fallero

Het Museo Fallero is gewijd aan het grootste volksfeest van Valencia Les Falles. Dit begint ieder jaar op de laatste zondag van februari en eindigt op 19 maart. Tijdens dit volksfeest worden grote poppen door de stad gedragen en aan het einde verbrandt. In totaal worden er tijdens de Les Falles ongeveer 600 poppen verbrand. In het museum worden de mooiste fallas getoond die gespaard zijn van de verbranding. De oudste poppen stammen uit 1934. De collectie is door de jaren heen flink gegroeid en vandaag de dag zijn er ongeveer 800 poppen in het museum te vinden. Naast de poppen is er ook allerlei informatie over dit bijzondere volksfeest te vinden.

Museo Valenciá d’Etnologia

Het Museo Valenciá d’Etnologia is het museum van Volkenkunde van Valencia. Het museum is te vinden in hetzelfde gebouw als het Museo de Prehistoria de Valencia. Het museum verteld het verhaal van de stad Valencia vanaf het jaar 1800 tot 1940. In het museum zijn foto’s, prenten en voorwerpen te zien die je een goed beeld geven over hoe het leven indertijd in de stad was. Het museum is recentelijk in zijn geheel gerenoveerd en heeft een moderne originele manier van exposeren. Zo is in een ruimte het hele plafond volgehangen met allerlei soorten meubelen en gebruiksvoorwerpen uit deze periode. Andere zalen zijn heel modern, terwijl andere perfect de sfeer van de 19e eeuw oproepen. Het Museo de Prehistoria de Valencia is geen museum waar je uren gaat rondlopen, maar het is zeker leuk om er even binnen te stappen.

Museo del Patriarca

Een klein, maar mooi museum is te vinden in het klooster waar priesters opgeleid werden. Museo del Patriarca is gevestigd in het voormalige Real Colegio Seminario del Corpus Christi. Wil je het museum bezoeken dan moet je een kleine entree betalen. Nadat je deze betaald heb aan de gids gaan de deuren op slot en neemt de man je mee. Eerst naar het prachtige plein met de kloostergangen. Kijk even naar de tegeltjes en de zuilen. Dan neemt hij je mee naar het museum waar enkele prachtige kerkelijke kunstwerken hangen. Bekende namen als Caravaggio en El Greco kom je er tegen. Na het zien van het museum kun je ook nog een bezoek brengen aan beide kerken die onderdeel uitmaakten van de priesteropleiding. De mooiste van de twee is de Corpus Christi.

Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes van Valencia is te vinden Carrer de Sant Pius V en kijkt uit over de Jardins del turia. Het museum is gevestigd in een voormalig paleis en de daarbij horende kerk. In het museum worden vooral kunstwerken getoond uit de periode tussen de 14e en de 19e eeuw. In de oude kerk zijn voornamelijk oude altaarstukken en andere kerkelijke kunst te vinden. In de andere zalen kom je ook andere kunstwerken tegen. Er zijn in het museum werken te vinden van bekend Valenciaanse kunstenaars zoals Francisco Ribalta en José de Ribera. Topstukken van de collectie van het museum zijn van Diego Velázquez, Antoon van Dyck, en Francisco de Goya. Een bezoek aan het Museo de Bellas Artes van Valencia is gratis als je in het bezit bent van een Valencia card.

Keramiekmuseum

Het Museo Nacional de Cerámica is het grootste en belangrijkste keramiekmuseum van Spanje. Het museum is gevestigd in het voormalige ”el Palacio Marqués de Dos Aguas”. Dit schitterende paleis is het is alleen al het bezoeken waard. Sommige van de kamers in het paleis zijn nog helemaal in de oude stijl gelaten waardoor je een goede indruk krijgt van het leven van de adel in Valencia. De keramiekcollectie is verspreid door het paleis te vinden. Tijdens je wandeling door het museum kom je prachtige keramieken kunst tegen uit verschillende periodes. Leuk om te zien is dat de stijlen door de eeuwen heen behoorlijk veranderd zijn. Toen wij het keramiekmuseum van Valencia bezochten was er een tijdelijk expositie bezig deze stond opgesteld tussen de normale collectie. Dit zorgde voor bijzondere composities.

MuVIM

Het MuVIM of Museu Valencià de la Illustració i la Modernitat is het museum voor moderne illustratie in Valencia. Het museum heeft een indrukwekkende collectie die getoond wordt in de zaal “La aventura del Pensamiento”. In alle andere zalen worden tijdelijke tentoonstellingen en exposities gehouden. Je kunt het museum niet zo maar bezoeken, maar alleen onder begeleiding van een gids. Je moet je bezoek dan ook vooraf reserveren. De rondleiding wordt gegeven door een gids die verkleed is in stijl. Zo kun je dus een rondleiding van een monnik of onderzoeker krijgen. Bij en in het museum zijn ook de resten te vinden van een oude Islamitische toren en enkele oude pilaren en andere archeologische vondsten.

Museo de Ciencias Naturales

Het Museo de Ciencias Naturales, is het natuurhistorisch museum van Valenciahet is een leuk museum om te bezoeken als je in Valencia bent met kinderen. Het museum is te vinden in de Jardins Viveros y Reyes. Het museum is ontstaan nadat de verzamelaar José Rodrigo Botet zijn collectie aan de stad Valencia had geschonken. Deze collectie bestond indertijd uit de belangrijkste paleontologische collectie in Europa over Amerikaanse fauna uit het Kwartair. Topstukken uit de collectie zijn de skeletten van een allosaurus, een megatherium en een glyptodon. Het Museo de Ciencias Naturales is niet al te groot, maar je kunt er zeker een uurtje doorbrengen. Leuk is dat er verschillende opstellingen zijn waarbij je aan een fossiel of een skelet mag voelen.