Weer en klimaat van Valencia

Valencia heeft een mediterraan klimaat dat op de meeste plaatsen aan de Middellandse Zee voorkomt. Het verschilt tussen het klimaat in Valencia is, dat de gemiddelde temperatuur er door de zuidelijke ligging van de stad er ietsjes hoger is. De gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode ligt er rond de dertig graden. In de winterperiode ligt dit gemiddelde ongeveer tien graden lager. Het is opvallend hoe weinig neerslag er gedurende het gehele jaar in de stad valt. Alleen in de maand oktober heb je er een verhoogde kans op langdurige neerslag. Je kunt dus stellen dat het klimaat van Valencia een erg aangenaam is wat zich het gehele jaar leent voor korte en of lange stedenstrips.Zomermaanden

De zomermaanden zijn logischerwijs de warmste maanden van het jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er rond de dertig graden Celsius maar op de warmste dagen van het jaar kan het kwik er met gemak richting de veertig graden Celsius stijgen. Op deze dagen kun je maar het beste een plekje op één van de stranden van de stad zoeken en met regelmaat de verkoeling van de Middellandse Zee opzoeken. Natuurlijk zijn er in de stad ook meer dan genoeg schaduwrijke plaatsen te vinden waar je kunt schuilen voor de zon. Op de warmere dagen van het jaar zal de altijd aanwezige zeewind ook voor de nodige verkoeling zorgen.

Neerslag

Gedurende het gehele jaar valt er maar weinig neerslag in Valencia. De gemiddelde jaarlijkse neerslag in Valencia ligt behoorlijk wat lager dan in veel andere Spaanse steden. Dit is gelijk een van de redenen dat Valencia een van de populairste steden in Spanje is voor een stedentrip. De zomermaanden zijn normaal gesproken de droogste maanden van het jaar. In de winterperiode kan er wel wat regen vallen, maar ook dit staat niet in verhouding met de hoeveelheid neerslag die wij in Nederland en België gewend zijn. De natste maand van het jaar is oktober. In deze maanden valt er gemiddeld ongeveer 65 millimeter aan regen. Sneeuw of natte sneeuw komt niet voor in Valencia.

Weersextremen

Door de invloeden van de Middellandse Zee op het mediterrane klimaat van Valencia zijn er zo goed als geen weersextremen in de stad waar te nemen. De enige weersextremen die er voor kunnen komen zijn hittegolven. In de zomermaanden heb je er een verhoogde kans periodes met extreem warm weer. Je moet dan denken aan temperaturen die rond de 40 graden Celsius liggen. Gelukkig heeft de zeewind een dempend effect hierop.

Valencia als winterzonbestemming

Als je het over winterzonvakanties hebt dan kun je eigenlijk niet om Valencia en de iets zuidelijker gelegen Costa Blanca heen. Voor Nederlandse overwinteraars is dit stuk Spanje eigenlijk één van de eerste plekken geweest waar men begon met het ontvluchten van de koele Nederlandse winters. Wie kent niet de beelden van Benidorm als winters zonparadijs voor senioren? Dankzij de rol als toegangspoort tot het regionale winterzontoerisme profiteert ook Valencia van de mensen die naar Spanje vliegen voor het aangename weer. Van alle Europese steden is Valencia in de winterperiode één van de meest aangename plekjes. Wat denk je van gemiddelde middagtemperaturen van 16 graden in januari en december? Daar zitten regelmatig uitschieters tussen van boven de twintig graden. Dat zijn heerlijke temperaturen om Valencia eens op je gemak te leren kennen.

Klimaatstatistieken Valencia

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Valencia zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Valencia. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Valencia